top of page
Search

COVID-19 pandemija: kokius dalykus pagaliau turėtume prisiminti?

Niekam ne naujiena, jog pasauliniu mastu išplito koronaviruso SARS-CoV-2 sukelta liga COVID-19 (apie viską paprastais žodžiais kiekvienas mūsų galit paskaityti ir populiariausioje internetinėje svetainėje - bit.ly/2wVZ0Hx). Ne naujiena ir tai, jog Lietuvoje paskelbtas karantinas, trunkantis nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val (apie konkrečius reikalavimus skaitykite čia - bit.ly/39UW5gO). Taip dar kartą priminiau, kur galime rasti pagrindinę techninę informaciją. Toliau galite domėtis įvairia skleidžiama dezinformacija kituose šaltiniuose, bet būkite geri, atsirinkite kas yra kas. Aišku, šiuo metu turime daug protingų žmonių, kurie užsiima informacijos sklaidos misija ir tai daro teisingai. Todėl mano tikslas dabar yra pažiūrėti šiek tiek kitu kampu ir priminti Jums, ką iš tiesų galėtume padaryti kiekvienas.


Faktas - kad viskas priklauso nuo mūsų. Nuo to, kaip elgsimės.

Tarkime, Jūs jau laikotės karantino, esate sąmoningi ir sėdite namuose.


Įžangai - dalinuosi rastais įrašais Facebook'e:

Paskaitykite tai - bit.ly/2QkrLnS.


Kita rasta mintis -

ateina baisūs laikai - žmonės priversti plautis rankas, gamintis sau maistą ir bendrauti su savo vaikais... Jei taip tęsis ir toliau - iki knygų skaitymo nusirisime...


Duok Dieve, kad tikrai visi pagaliau plaunamės rankas, gaminamės maistą, bendraujame su šeima ir artimaisiais, skaitome knygas. Dauguma mūsų pamiršo, ką tai reiškia. Ir aš esu jūsų-mūsų tarpe. Viename iš mano darbų jau paskelbtas nuotolinis darbas. Sustojo mano mokslinė veikla ir darbas įvairiuose projektuose. Esu dar šiek tiek susierzinęs - negaliu atlikti daugelio dalykų. Ir aš esu įsitikinęs, kad tokia mano būsena yra neteisinga. Būtent dėl to kiekvienam iš mūsų, o ypač darboholikams, perfekcionistams (taip, čia reiškia, kad ir man), reikia sustoti dabar. Aš visada sakiau - pasaulis juda ne ta kryptimi. Tam, kad sakyčiau, jog tai daro tik mūsų šalis, kolkas žinau nelabai daug gerųjų pavyzdžių. Na, kai labai nedaug žmonių apie tai šneka, tai jaučiuosi taip, lyg aš ne ta kryptimi judėčiau. Liūdna tai, jog nužmogėję yra ir mūsų valdininkai. Tačiau šis pasaulis yra sukurtas tam, kad kiekvieną dieną atsikėlę galėtume daryti įvairius gerus, teisingus dalykus. Bet žmonės yra keliautojai... Tad mūsų darbo sąlygos pastoviai keičiasi, gyvenimo tempas didėja, kompetencijų reikalavimai nuolat auga - taip ir esame priversti suktis darbų verpete. Galiausiai patiriame nenaudingą stresą - ne tokį, kuris leidžia pasiekti geresnių rezultatų, o tokį, kuris griauna mūsų fizinę ir psichinę sveikatą, ryšius su mums brangiausiais žmonėmis, kol galiausiai pasidarome dirbančiais gyvūnais, robotais, pametusiais svarbiausias gyvenimo vertybes.

Sustokime ir apsidairykime. Pagalvokime, ką pasiekėme, pasidžiaukime tuo. Pamatykime, kad turime šeimą, su kuria, galbūt, seniai kartu ramiai vakarieniavome, žiūrėjome filmą ar tiesiog bendravome.

Atidarykime ir pagaliau sutvarkykime tą stalčių virtuvėje, kuriame išbyrėję prieskoniai. Taip pat tą stalčių, kur išmėtyti visi dokumentai. Ir lygiai taip pat tą vidinį stalčių galvoje, kuris jau apdulkėjęs ir ilgai nebuvo atvertas. Tai yra šansas atverti jį ir pagaliau pradėti tvarkytis. Bent jau pradėti atleisti kitam, mokytis būti su savimi, apgalvoti, kas padaryta ne taip.

Dirbti tam, kad viską pamirštumėte yra labai kenksminga - žinau tai. Greičiausiai jau seniai išsiaiškinote, kas jus stabdo, kokios mintys yra paslėptos galvoje, tačiau neturėjote laiko spręsti joms ir pagalvoti apie visus skaudulius. Patikėkite, galbūt dabar kiaušinis moko vištą, bet aš stengiuosi dėl to ir suprantu, kad tai yra ir mano šansas. Todėl pasinaudokime juo ir įsiklausykime, ką kalba mūsų širdys ir žmonės, kurie gyvena šalia ir stengiasi dėl mūsų. Ir dar kartą - taip, tai yra labai sudėtinga, bet tam turime šansą dabar.


Negaliu nepaminėti ir kito dayko, kurį galite padaryti - prisijungti prie akcijos, kurią taip pat radau Facebook'e - bit.ly/3d1IHJJ. Turime užtikrinti, jog medikų bendruomenė turėtų visas būtinas apsaugos priemones. Parą budėsiu darbe dar tik už savaitės (iki kol dar neiškvietė papildomai), dar turiu laiko viskam, apie ką rašiau.


Tad svarbiausią pasakiau.


Taip pat skaitantiems medikams - tai yra grupė, prie kurios galite prisijungti ir sekti informaciją iš įvairių šalių bit.ly/2voh7Fq. Čia galite rasti naujienas, medikų mintis, naujausius straipsnius ir gaires.


Galite:

Paremti Pasaulio sveikatos organizacijos veiklą: http://bit.ly/39UlabH Aukoti priemones medikų saugumui užtikrinti: http://bit.ly/38VvBKy Dalintis kreipimųsi į verslo atstovus: http://bit.ly/2QjdEiM Savanoriauti karštojoje koronos linijoje 1808: http://bit.ly/3b07VGm Aukoti kraujo, kurio šiuo metu ypač trūksta: http://bit.ly/3d4pU0c


Entuziastams palieku ir dar kelias nuorodas, straipsnius:

Būsimas webinaras - bit.ly/2QjMngi - save the date!





244 views0 comments

Recent Posts

See All

Muzika

bottom of page